Afvalophaling in de zomer

  • 1 juli 2020

Tot vorig jaar werd de restafvalzak wekelijks opgehaald in de zomer. Nu blijft de ophaling tweewekelijks, zoals tijdens de rest van het jaar.

Waarom?

Sinds we in de PMD-zak veel meer soorten afval mogen verzamelen, geraakt de witte restafvalzak minder snel vol. Wie toch nog een volle zak heeft na een week, kan wellicht nog meer in de PMD-zak, de GFT-container of de compostbak kwijt.

Een tweewekelijkse ophaling is voordelig voor het milieu, aangezien de ophaalwagens slechts de helft van de tijd moeten uitrijden. Mooi meegenomen is dat dit ook minder geld kost aan de belastingbetaler.

De ene week is er dus een ophaling van het restafval en de andere week van P+MD, GFT en papier & karton. De juiste data vind je in de afvalkalender en de Recycle app.

Tips om maden te vermijden

Doordat het in de zomer warmer is, gebeurt het weleens dat je maden in de zak of bak ziet. Maden komen uit de eitjes van vliegen. Ze zijn niet gevaarlijk of schadelijk, maar soms wel vervelend en vies. Wat kan je eraan doen?

  • Zet je afvalzak of container in de schaduw.
  • Verpak etensresten zoals vlees in een apart zakje of een krant. Zo kunnen de vliegen er niet bij om er eitjes in te leggen.
  • Leg onderaan een krant, een laagje stro of zand. Dit slorpt het vocht op en de vliegen kunnen er geen eitjes op leggen. Ook als er al maden in de zak of container zijn, kan je er een schep zand in gooien.
  • Doe mottenballen in een oude kous of panty. Vliegen blijven hierdoor weg, en dus ook hun eitjes waaruit de maden komen.
  • Maak de container regelmatig schoon met schoonmaakazijn.
  • Je kan ook wat lavendelolie verdunnen in water en met een plantenspuit op de binnenkant van je container spuiten. Voor ons ruikt dit lekker, maar de vliegen en maden kunnen er niet tegen. Een takje verse lavendel of klimop helpt ook.

 

Contact
pdme@nazareth.be, 09 382 82 75