Algemene info

Situering

Nazareth is een gemeente in Oost-Vlaanderen (arrondissement Gent), gelegen tussen Deinze, Sint-Martens-Latem, De Pinte, Gavere, Zingem en Kruisem.
In het zuiden vormt De Schelde een natuurlijke grens met Gavere. De gemeente ligt in een driehoek gevormd door de steden Gent, Deinze en Oudenaarde.
Sinds de fusie van 1977 bestaat Nazareth uit twee deelgemeentes: Nazareth en Eke. De Pinte was tot in de 19e eeuw een wijk van Nazareth, maar werd in 1868 een zelfstandige gemeente. De postcode van Nazareth en Eke is 9810.
Het grondgebied heeft een oppervlakte van 3.519 ha (Nazareth 2.571 ha, Eke 948 ha). Nazareth ligt 10 meter boven de zeespiegel.

Bereikbaarheid

De autosnelweg E17 doorsnijdt de gemeente in oost-westelijke richting over een lengte van 9 km. Afrit Deinze bevindt zich op het grondgebied van Nazareth.
Ook de N35 en de N60 doorsnijden Nazareth, respectievelijk in het oosten en het zuiden.
In het station Eke-Nazareth stopt een trein die rijdt tussen De Pinte-Gent en Oudenaarde-Ronse.
Verschillende bussen van de Lijn rijden door de gemeente.

Woongemeente

Volgens de index van Dexia Bank is Nazareth een 'woongemeente in de stadsrand'. Ter vergelijking: buurgemeente Zingem is een 'woongemeente in landelijke zone', terwijl De Pinte en Sint-Martens-Latem woongemeentes zijn met het karakter van een 'residentiƫle randgemeente met hoge inkomens'.