Contactonderzoek

  • 7 mei 2020

Vanaf 11 mei kan je opgebeld worden door het nummer 02 214 19 19 of een sms krijgen van 8811, naar aanleiding van contactonderzoek.

De overheid organiseert contactonderzoek om te vermijden dat Covid-19 zich opnieuw snel verspreidt onder de bevolking.

Hoe werkt het?

Contactonderzoek heeft 3 grote fasen:

  1. Klachten? Je wordt getest.
  2. Positief? Het contactonderzoek start.
  3. Je contacten krijgen advies.

Als je ziek wordt door het coronavirus, vragen de onderzoekers met wie je de voorbije dagen contact had. Want het is mogelijk dat deze contactpersonen besmet zijn.

De contactonderzoekers bellen of bezoeken jouw contactpersonen. Ze zeggen wat ze het best doen opdat ze geen andere mensen besmetten. Als het contact intens was, kunnen ze beter 14 dagen thuis blijven. Als het contact vluchtig was, moeten ze extra aandachtig zijn voor de regels over hygiëne en afstand.

Waarom is dit nodig?

Hoe meer besmettingen we kunnen vermijden, hoe beter. Met het contactonderzoek verhinderen we allemaal samen dat opnieuw veel mensen ziek worden.

Intussen blijft het belangrijk om de regels te respecteren, zoals regelmatig je handen wassen en afstand houden van elkaar.

Hoe weet je dat het telefoontje echt is?

Voor contactonderzoek word je altijd gebeld met het nummer 02 214 19 19. Je kan ook een sms krijgen van het nummer 8811.

Let op voor fraudeurs. De onderzoekers zullen geen bankgegevens vragen en proberen niet te weten te komen wanneer je thuis bent.

Als je gebeld wordt, is het belangrijk op te nemen en goed te luisteren naar het advies. De informatie die je geeft, is vertrouwelijk. Dit wordt niet gebruikt om te controleren of je de coronamaatregelen wel naleeft.

Verder lezen