Doorheen Rwanda

  • 28 juni 2019

Wens je meer te weten te komen over Rwanda? Kom dan meegenieten van onze reiservaringen en het Rwandees buffet!

Wanneer? Zaterdag 28 september
Waar? CC Nova Eke
Prijs? 25 euro (welkomstdrank, buffet, dessert)
Deuren om 18u15, start fotoprojectie om 19u stipt

Reserveren tot eind augustus - beperkte plaatsen!

TERUG VAN WEGGEWEEST - Reisverslag

Op 21 april 2019 is de Airbus SN 465 komende uit Rwanda om 6.35 uur in Zaventem geland. Net op tijd om Pasen in eigen land te vieren.

Aan boord, onze Schepenen Annemie De Gussem, Viviane De Preester en Thomas Van Ongeval, het hart nog overlopend van hun 13daagse bezoek aan het ‘Land van Duizend Heuvels’ en de koffers gevuld met souvenirs, geschenken en een ontelbaar aantal foto’s.

De reis werd georganiseerd door Anne Maes-Geerinckx die de Nazarethse vzw Isaro bezielt. De bedoeling was dubbel :

  • Kennismaken met de twee Rwandese scholen die nu al meer dan 17 jaren een intensieve briefwisseling onderhouden met twee van onze eigen scholen (namelijk ‘De School van Morgen’ en de ‘Vrije Basisschool Nazareth’)
  • Het land ontdekken, de verschillende aspecten ervan, zijn bewoners, zijn cultuur.

Ook in Rwanda was het Paasverlof en iedereen zat voor twee weken thuis. Toch zijn de twee directies, de leerkrachten en de leerlingen van het 5de en het 6de leerjaren speciaal naar hun school gekomen (te voet en wel van meerdere kilometers ver) om hen te verwelkomen en het schoolmateriaal dat de gemeente Nazareth elk jaar opnieuw schenkt, met vreugde in ontvangst te nemen. Deze enkele gekregen schriften, bics en passerdozen maken het verschil. Het gespaard geld maakt het mogelijk voor hun families in andere behoeften te voorzien, zoals voeding, kleding, medicatie, e.a.

Reisverslag Rwanda

Voor Annemie De Gussem was het een tweede bezoek. Ze was inderdaad Anne reeds gevolgd in 2008, samen met Ria Vercruysse, toen Schepen van Ontwikkelingssamenwerking, twee Nazarethse bewoners en een zestal andere medereizigers, allen leerkrachten betrokken bij het project ‘Rwanda Gebrieft’.

Haar eerste indrukken deelde ze kort mee op een vergadering van de GRIS (Gemeentelijk Adviesraad Internationale Samenwerking).

“Rwanda gaat er als land duidelijk op vooruit. Het blinkt er van properheid. Geen papiertje op straat. Plastiekzakken zijn er reeds lange jaren verboden. De banen zijn zeer goed onderhouden, ook de huisjes, zowel buiten als binnen.

De hoofdstad Kigali wordt dagelijks rijker aan prachtige gebouwen. Maar er bestaat wel nog heel veel armoede, vooral buiten de steden. Een groot aantal mensen moet het nog doen met zeer kleine (soms onbestaande) middelen. Toch hebben wij het gevoel gehad dat er, beetje bij beetje, nieuwe opportuniteiten gecreëerd worden om dit euvel te verhelpen. Dit is vanzelfsprekend slechts een blik van ‘buitenaf’. Men kan onmogelijk de vele aspecten van het dagelijkse leven van mensen kennen indien men zelf niet, voor een lange tijd, in het land verblijft”.

Voor Viviane en Thomas was het een ontdekking. Rwanda is een dichtbevolkt land waar elk stukje vruchtbare grond bewerkt wordt maar dat niettemin heel mooi is. Zij hebben zich de ogen uitgekeken op de ontelbare heuvels, de schitterende meren, de talrijke rivieren, de uitgestrekte savanne, het diepe bergregenwoud, de hoge vulkanen. Overal waar zij terechtkwamen, het zij op straat, in hotels, bij gezinnen thuis, in winkels of bedrijven is hen de grote vriendelijkheid van de mensen opgevallen. Ook heel voelbaar de aanwezigheid van de wil om samen verder te leven in een sfeer van vrede en de verschrikking van het jaar 1994 definitief achter zich te laten. 

Wenst je meer te weten te komen over Rwanda en eveneens te genieten van deze reis?

Kom dan kijken naar de projectie van de vele foto’s die het gezelschap getrokken heeft en van het speciaal voor u klaargemaakt Rwandees buffet dat u aangeboden zal worden.

Kaarten bestellen

Bel een van deze nummers om kaarten te bestellen
0473-500.917 (Anne)  of  0472-783.311 (Diane) 
Let op! Er zijn slechts 120 plaatsen beschikbaar. Wees er dus snel bij!

Storting op rekening
BE56 7370 2297 4188 van vzw Isaro, Nazareth
Mededeling:  ‘Rwanda avond 28/9/19’ + aantal kaarten (
vermeld duidelijk uw naam en adres)
De reservatie wordt slechts effectief na ontvangst van het verschuldigd bedrag.

De kaarten worden u overhandigd op de avond zelf bij het binnenkomen in CC Nova.