Erfgoedhuis

Een deel van het burgerlijk godshuis in de Drapstraat is in 2010 ingericht als archief- en tentoonstellingsruimte: het erfgoedhuis.

Deze ruimtes vormen het zenuwcentrum van de erfgoedwerkgroep. Dit gedreven team van vrijwilligers heeft één missie: lokaal erfgoed opsporen, inventariseren, bewaren en presenteren.

We bewaren jouw erfgoed voor de toekomst

In het erfgoedhuis dragen we zorg voor waardevolle zaken we van vorige generaties. Heb jij je waardevol erfgoed? Laat het niet verloren gaan.

1. Schenking of bruikleen

Collecties verdwijnen helaas vaak wanneer de eigenaar sterft, omdat de familie geen opslagruimte heeft. Vermijd dat jouw collectie verloren gaat: je kan het schenken of in bruikleen geven.

We archiveren schenkingen zo duurzaam mogelijk. Zo investeerde het erfgoedhuis in zuurvrij archiefmateriaal om een waardevolle collectie glasnegatieven zorgvuldig te verpakken.

2. Scannen

Jouw foto’s, filmpjes en andere documenten scannen we met plezier in. We bewaren een digitale kopie en je krijgt het origineel netjes terug.

Heb je oude foto’s, dia’s of filmpjes die een stukje geschiedenis van Nazareth belichten? Kom dan eens langs in het erfgoedhuis. Interessant zijn vooral documenten en beeldmateriaal met een publieke waarde: materiaal dat getuigt over het maatschappelijk, religieus, cultureel, politiek, agrarisch of economisch leven in Nazareth.

 

Kom snuisteren in het archief

Het erfgoedhuis beschikt over een klein archief, geschonken door het Documentatie- en Archiefcentrum van Sint-Martens-Latem. Johan Van Twembeke en Guy Thoonen van Heemkring Scheldeveld maakten de inventaris en nummerden de collectie. Tijdens de openingsuren kan je hierin informatie opzoeken, onder meer over de burgerlijke stand, verkiezingen, burgerwacht, Tweede Wereldoorlog.

Heemkring Scheldeveld heeft onlangs ook het erfgoed uit de O.-L.-V.-Geboortekerk en het kerkhof in Nazareth geïnventariseerd. Ook deze inventaris kan u raadplegen in het erfgoedhuis.

De vele foto’s die intussen verzameld zijn, kan je vanuit je zetel bekijken op de website Erfgoedbank Leie Schelde.

Af en toe organiseren we tijdelijke tentoonstellingen in het erfgoedhuis en we nemen deel aan Erfgoed- en Open Monumentendagen. Zo laten we iedereen kennismaken met het erfgoed van Nazareth.

Wet- en regelgeving

pdf bestandErfgoedhuis. Reglement schenkingen en bruikleen (3).pdf (36 kB)

pdf bestandHuishoudelijk reglement erfgoedhuis.pdf (36 kB)

pdf bestandErfgoedhuis. Inventaris archief.pdf (230 kB)

 

 

Activiteiten

Open Monumentendag "Op Spoor"

12 september - Naar aanleiding van de doelstellingen van de European Green Deal heeft de Europese Commissie 2021 uitgeroepen tot het Europees jaar van het spoor. Hoog tijd dus om het spoorerfgoed in de kijker te stellen! Vanaf zondag 12 september kan je gedurende een maand op ontdekking in de regio. Aan de hand van een uitgestippelde route kom je meer te weten over de verschillende stationsgebouwen uit de ...