Kids-Id

Je kan een kids-ID aanvragen voor kinderen met de Belgische nationaliteit, jonger dan 12 jaar. Dit elektronisch identiteitsdocument is in bepaalde gevallen verplicht.

Beschrijving

De kids-ID is een elektronisch identiteitsdocument voor Belgische kinderen van 0 tot 12 jaar. 

Een kids-ID is drie jaar geldig.

Een kids-ID blijft geldig tot de vervaldag, ook al is uw kind ondertussen 12 jaar geworden en zou het dus een elektronische identiteitskaart voor Belgen kunnen aanvragen. Kort vóór de vervaldatum krijg je een uitnodiging om een elektronische identiteitskaart voor volwassenen aan te vragen.

Opgelet: wanneer de foto van het kind niet meer gelijkend is, moet je een nieuwe kids-ID aanvragen.

Waarom een kids-ID?

Reizen naar het buitenland

De kids-ID is verplicht voor reizen naar het buitenland, tenzij het kind een reispas heeft. De kaart is in de meeste Europese landen en in sommige andere landen geldig, op voorwaarde dat het kind vergezeld is van een ouder met een geldige identiteitskaart. Uitgebreide info over reisdocumenten vind je op de website van FOD Buitenlandse Zaken. 

Veilig surfen op het internet

Kinderen vanaf 6 jaar kunnen de kaart gebruiken om veilig te surfen en te chatten op het internet. Vanaf 6 jaar krijgen ze namelijk een pincode, zodat ze zich kunnen identificeren met hun kids-ID.

'Hallo Ouders'

Wanneer je de dienst Hallo Ouders activeert op de kids-ID biedt de kaart een extra bescherming in noodgevallen. 'Hallo Ouders' maakt het mogelijk dat hulpverleners of omstanders telefonisch contact opnemen met de ouders (of familie, vrienden, buren...) wanneer het kind in moeilijkheden verkeert.

Voorwaarden

Als je een kids-ID wil aanvragen, moet je aan enkele voorwaarden voldoen:

  • Je moet het ouderlijk gezag hebben over je kind.
  • Je moet samen met het kind de kids-ID aanvragen.

Procedure

  • De aanvraag gebeurt door een ouder, een pleegouder of voogd (breng het vonnis of het bewijs van ouderlijke macht of pleegzorg mee).
  • Kom samen met je kind naar het loket bevolking in het gemeentehuis.
  • De productie van een kids-ID duurt twee tot drie weken. Kom dus ruim op tijd vóór je op reis vertrekt. Vooral in mei en juni komen komen veel aanvragen binnen, waardoor de wachttijd kan oplopen tot 20 werkdagen. Houd hier rekening mee!
  • Na 2 tot 3 weken ontvang je een brief met een (PIN- en) PUK-code. Kom dan de kids-ID klaar ophalen bij de dienst burgerzaken in het gemeentehuis.

Bedrag

€ 7

Nodig

  • Identiteitskaart van de ouder.
  • Recente pasfoto van het kind, die aan de wettelijke voorwaarden voldoet: pdf bestandFotomatrix identiteitskaart - paspoort.pdf (4.07 MB)
  • Breng de eventuele oude kids-ID mee.
  • Als je pleegouder of voogd bent, breng het vonnis of het bewijs van ouderlijke macht of pleegzorg mee.

Opgelet: de achtergrond van de pasfoto moet egaal zijn en er mogen geen handen (ter ondersteuning van het hoofd van je kind) zichtbaar zijn.

Uitzonderingen

Kids-ID is niet altijd verplicht

Enkel personen van 12 jaar en ouder moeten een identiteitskaart hebben (tenzij zij een nog geldige Kids-ID bezitten).

Een kids-ID is verplicht wanneer je kind naar het buitenland gaat zonder reispas. Als het land van bestemming echter een reispas eist, dan heeft het kind een reispas nodig, geen kids-ID.

Spoedprocedure

Lees verder op de pagina 'Spoedprocedure'.

Openingsuren en contact

Burgerzaken

Dorp 1
9810 Nazareth
België
Tel. 09 396 50 20
Nu gesloten