Meerjarenplan goedgekeurd door gemeenteraad

 • 16 december 2019

"De vleugelslag van een vlinder in Brazilië kan maanden later een orkaan in Texas veroorzaken."

Dit idee van het vlindereffect ligt aan de basis van ons meerjarenplan. Een kleine wijziging hier kan een groot effect elders hebben. Als lokaal bestuur van een kleine gemeente hebben we impact op de rest van de wereld.

De vlinder slaat zijn vleugels uit

Na overleg met de inwoners, de adviesraden en het personeel bepaalden we 5 grote beleidsthema's. Deze 5 strategische doelstellingen verfijnden we in actieplannen en acties.

Een kleine selectie uit het meerjarenplan:

 1. Toegankelijke en groene gemeente. Ontwikkeling van het Sterrenbospark en groene invulling van de Bekken.
   
 2. Duurzame en slimme mobiliteit. Voorrang aan voetgangers en fietsers. Ontwikkeling van een groene boulevard op de centrale as. Fietspaden, fietsstallingen, oplaadpunten en een mobipunt aan het station.
   
 3. Schone gemeente. Selectieve openbare vuilbakken, versneld uitrollen van IBA's, CO2-neutraal tegen 2042.
   
 4. Prikkels voor ontmoeting en zorgzame buurten. Nieuwbouw voor de KSA én voor de kinderopvang op de Sterrenbossite, ontwikkeling van een kunstencentrum met kleine concertzaal in het huidige muziekfiliaal op het Dorp, aanwerving van buurtwerker voor een actieplan tegen eenzaamheid.
   
 5. Positieve en betrokken organisatie. Het lokaal bestuur geeft het goede voorbeeld op het vlak van duurzaamheid en participatie. Herinrichting van het gemeentehuis met een nieuwe inkomhal en verbinding met de bibliotheek.

23 miljoen

Verspreid over 6 jaar besteden we 23 miljoen euro aan investeringen. Dit kunnen we doen zonder de belastingen te verhogen, want onze financiële situatie is nog altijd kerngezond.

Vlinderboekje

Ontdek alle plannen in de perstekst en het 'vlinderboekje': een mooie brochure waarin ons beleidsplan samengevat is.