Sneltests voor alle lokale jeugdbewegingen

  • 15 juli 2021

Het lokaal bestuur heeft op 12 juli beslist om alle tieners die deze zomer op kamp gaan, tweemaal te testen op Covid-19, namelijk vooraleer ze vertrekken en wanneer ze thuiskomen.

Het gaat om sneltests en het is enkel voor jongeren en kinderen vanaf de lagere school, die op kamp gaan met de jeugdbeweging. Het bestuur wil zo garanderen dat de kampen effectief en veilig kunnen doorgaan.

Sneltests voor alle lokale jeugdbewegingen

Het lokaal bestuur van Nazareth vraagt aan alle jongeren die op kamp gaan, om zich te laten testen bij vertrek en terugkomst. Het bestuur staat zelf in voor de organisatie van de testmomenten, in samenwerking met een arts en vrijwilligers. De kost wordt grotendeels betaald door het lokaal bestuur, met steun van de Eerstelijnszone Schelde-Leie.

De leiding van de jeugdbewegingen is tevreden over dit initiatief van het lokaal bestuur. Want nu hoeven ze niet meer uit te zoeken hoe ze deze testing zelf zouden organiseren.

Waarom?

Het bestuur wil zo garanderen dat alle kampen kunnen doorgaan en dat geen enkel kamp vervroegd moet stoppen. Kampen zijn belangrijk voor de kinderen en jongeren. Zij hebben een heel jaar naar dit moment uitgekeken. Wij hebben de plicht ervoor te zorgen dat zij op een veilige manier van een onbezorgde week kampplezier kunnen genieten.

Ook de leiders van de jeugdbewegingen volgen al het hele jaar zorgvuldig de coronamaatregelen. Zij nemen hun verantwoordelijkheid en waken permanent over de veiligheid van de kinderen. Met de sneltests draagt het bestuur ook een steentje bij.

Voor de familie van de jongeren zorgt dit voor een groter veiligheidsgevoel, want niemand wil dat zijn kind met een coronabesmetting thuiskomt.

Voor wie?

In het totaal zullen 360 kinderen en jongeren getest worden. Deze test is niet verplicht maar vraagt we vragen de medewerking van de gezinnen, voor het welzijn van alle deelnemers.

We testen pas vanaf 6 jaar, op voorwaarde dat het kind minstens het eerste leerjaar gevolgd heeft. Deze leeftijdsgrens is aanbevolen door dr. Johan Mathijs, voorzitter van de Eerstelijnszone Schelde-Leie en medisch expert in de Covid-19-cel.

Wie volledig gevaccineerd is, hoeft niet getest te worden, op voorwaarde dat de laatste prik lang genoeg geleden is. De meeste leiders die ouder zijn dan 18 jaar en in Nazareth wonen, zijn al volledig gevaccineerd. Want het lokaal bestuur heeft hen in juni al via de reservelijst uitgenodigd voor hun eerste prik. Ook dát was een bewuste keuze, bedoeld om de zomerkampen zo veilig mogelijk te laten verlopen.

Wanneer?

De drie jeugdbewegingen van Nazareth gaan in juli en augustus allemaal op kamp. KLJ Eke komt vrijdag 16 juli weer thuis en zal als eerste getest worden. Later komen KLJ Nazareth en KSA Nazareth aan de beurt, telkens bij vertrek naar de kampplaats én bij aankomst in Nazareth.

 

Info: Lien Renaux, verantwoordelijke jeugd, 09 396 48 72, jeugd@nazareth.be