Studenten naar Gambia

  • 3 juli 2019

Nazarener Simon Decock, Emiel Van Vlaenderen, en Lise Van Der Beken, drie studenten ingenieurswetenschappen, willen hun kennis en inzichten binnenkort gebruiken in Kunting, een klein dorpje in Gambia met ongeveer 1000 inwoners. Samen vormen zij een hecht team dat niet kan wachten om eindelijk eens onze kennis te gebruiken en om de handen uit te mouwen te steken.

De voorbereiding

Sinds september 2018 staan de drie studenten wekelijks in contact met twee Belgische partners Warme Gloed en Humasol. Zij kregen de opdracht om in  Kunting een installatie van zonnepanelen te plaatsen. Deze installatie zal stroom voorzien in de medische post om medicatie koel te houden in een ijskast  en een aantal elektrische onderzoekstoestellen te gebruiken. Ook de school, met 400 leerlingen, kan dan gebruik maken van computers en de leerlingen leren werken met elektrische naaimachines.
Omdat het dorp nog geen elektriciteitsvoorzieningen heeft, plaatsen ze een zonnepaneelinstallatie zonder een aansluiting op het net.

Realisaties ter plaatse

Op 1 juli vertrekken de studenten voor 2 maanden naar Gambia. Daar moeten ze de verschillende onderdelen aankopen, die getransporteerd worden naar Kunting. In het dorp moeten zij zelf de PV-installatie plaatsen. Vanuit de grondinstallatie vertrekken verschillende kabels naar de school, waar ze stopcontacten en lampen voorzien.  
Bij de medische post plaatsen ze de zonnepanelen op het dak. Belangrijk bij ons project is de duurzaamheid. Daarom zullen de studenten ook een opleiding geven aan de lokale bevolking, zodat die de installatie zelfstandig kan onderhouden en eventueel defecten herstellen.
Als extraatje nemen ze aantal basisonderdelen mee om fietsen te herstellen, want hiermee gaat de bevolking naar het dorp Bansang.

Volg hen op de voet

De avonturen van de studenten kan je volgen via een blog.
 

 

Studenten in Gambia