Zorgflats voor personen met een zorgnood

  • 12 januari 2021

Zag jij het ook al? In de Zwanestraat wordt een groot gebouw gezet. Dit is een nieuw zorgbouwproject, bestaande uit een uitbreiding van wzc Wielkine op de eerste verdieping en op de gelijkvloers zes zorgflats. Deze flats worden beheerd door het OCMW.

Voor wie?

De zorgflats zullen vanaf maart 2021 beschikbaar zijn voor maximum 2 personen waarvan een persoon onder de 65 jaar is en een zorgnood heeft door een fysieke, mentale of psychische beperking. Dit moet vastgesteld zijn door het VAPH, FOD SZ-Dienst personen met een handicap of een minimumscore 30 op de BEL-profielfoto of de BelRAI-schaal hebben, dit zijn beoordelingsinstrumenten voor zorgbehoevendheid. De nieuwe bewoners zijn bij voorkeur wonend of afkomstig uit Nazareth.

Hoe werkt het?

De bewoners wonen er zelfstandig met behoud van privacy. Een permanent noodoproepsysteem is verbonden aan het woonzorgcentrum Wielkine en zorgt voor een veilige woonsituatie.

De bewoners kunnen hun vragen stellen aan de woonassistent, die werkt bij het zorgloket in het sociaal huis. Zij mogen een beroep doen op de thuiszorgdiensten van Zorgband Leie en Schelde, zoals de poetsdienst, de klusjesdienst en de mindermobielencentrale. Zij kunnen eten in het sociaal restaurant en aansluiten bij de animatie in het woonzorgcentrum.

Hoe ziet het er uit?

Het gebouw heeft op het gelijkvloers 6 zorgflats. Elke flat bestaat uit een leefruimte met ingebouwde keuken (kookplaat, koelkast en vaatwas), een slaapkamer en een badkamer met inloopdouche en toilet. Vier woningen zijn iets groter en beschikken over een berging.

De woningen zijn rolstoeltoegankelijk. Twee woningen beschikken over een beweegbaar werkblad in de keuken. Er is een afvalberging en een fietsenberging, met oplaadpunt voor een elektrische scooter en enkele parkeerplaatsen.

Kostprijs

De zorgflats worden enkel verhuurd aan een vaste dagprijs. Dit is een tarief voor het gebruik van de woning en een forfaitaire vergoeding voor de energiekosten, televisie en internet. Het inkomen speelt geen rol voor de bepaling van de dagprijs.

Contact

Kom jij in aanmerking voor een flat? Meld je aan bij het zorgloket in het sociaal huis, 09 396 50 54,  zorgloket@nazareth.be. Wie een aanvraag indient, wordt per brief uitgenodigd voor een kijkdag op 5 februari 2021.

 

Zorgbouwproject Wielkine
Zorgflats_keuken